Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Leisure

Over Sheraton

Het Sheraton Amsterdam Airport Hotel is onderdeel van Starwood Hotel & Resorts. Deze keten, waartoe ook hotels als St. Regis, Le Méridien en het W Hotel behoren, is een van ‘s werelds grootste hotel en leisure bedrijven met meer dan 1.025 eigendommen in 100 landen. Het Sheraton Amsterdam Airport Hotel is het enige Nederlandse hotel met directe toegang tot de aankomst- en vertrekhallen op Schiphol.

Als deel van het MVO-beleid van Starwood streeft het Sheraton naar het verduurzamen van het inkoopbeleid, het verkleinen van de CO2-uitstoot per overnachting, het terugdringen van niet-herbruikbaar afval en het verwerken van duurzame ingrediënten in de gerechten. Speerpunt is het ‘30-20 in 2020’-programma dat voorziet in het realiseren van een besparing van 30% energie en 20% water in 2020 ten opzichte van het verbruik in 2008. Bovendien heeft het Sheraton Amsterdam Schiphol Airport Hotel voor 2015 al het hoogst haalbare gouden Green Key certificaat behaald; dit is een internationaal keurmerk voor bedrijven die zich controleerbaar bezig houden met de aspecten voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Onze uitdaging

Het Sheraton Amsterdam Airport Hotel wenste een maximale energiebesparing te realiseren om aan de milieudoelstellingen van Starwood te voldoen. In 2012 werd daarom Sprinx benaderd om met Energiemanagement minimaal 15% op de totale energierekening van het hotel te besparen. Aan de hand van deze doelstelling heeft Sprinx een investeringsplan opgesteld waarmee Sheraton de besparing gegarandeerd zou halen. Dit percentage is dan ook samen met het investeringsplan vastgelegd in een prestatiecontract.

De focus heeft Sprinx gelegd op het gas- en elektraverbruik van de bestaande technische installaties: het gebouwbeheersysteem, de HVAC-installaties, de verlichting en de keuken. Naast de  regeltechnische optimalisatie van Sprinx heeft het Sheraton vervolgens een bedrag ter beschikking gesteld voor een reeks additionele energiebesparende investeringen, waaronder: implementatie van Cheetah Energy Control in de keukens en het plaatsen van CV-ketels voor het scheiden van tapwater en centrale verwarming. Ook zijn alle circulatiepompen en motoren t.b.v. de luchtbehandeling voorzien van frequentieregelaars zodat de geleverde capaciteiten volledig geautomatiseerd worden afgestemd op de vraag vanuit het gebouw.

Aanzienlijke energiereductie

Sprinx heeft de afgelopen drie jaar in samenwerking met Sheraton Amsterdam Airport Hotel succesvol de energieconsumptie gereduceerd. Er is een besparing gerealiseerd van maar liefst 15% op het totale energieverbruik, waarvan bijna 13% op elektra en na het toepassen van de graaddagencorrectie ruim 20% op het gasverbruik. Naar verwachting zal de besparing het komende jaar alleen nog maar toenemen, medio 2014 zijn er namelijk nieuwe ketels geïnstalleerd t.b.v. de tapwaterverwarming. Dit gescheiden systeem zorgt alleen al voor 50% gasreductie op het aandeel tapwaterverwarming!

Alle energiebesparende maatregelen en investeringen die Sprinx bij Sheraton Amsterdam Airport Hotel heeft uitgevoerd zijn binnen drie jaar terugverdiend. Dit heeft gezorgd voor een positieve cashflow gedurende de contractperiode, een ROI van 133%!

Dit resultaat is te danken aan de creatieve en innovatieve oplossingen van Sprinx op het gebied van meet- & regeltechnische optimalisatie, implementatie van energiebesparende investeringen en een zeer goede samenwerking met de technische dienst van het hotel.  De komende drie jaar zal Sprinx deze succesformule doorzetten om de uiteindelijk doelstelling van 30% energiebesparing te realiseren.

NB: Omdat het gasverbruik weersafhankelijk is, corrigeert Sprinx de besparing op basis van de gemiddelde buitentemperatuur van de betreffende periode, de zogeheten graaddagen. Dat geeft een realistisch beeld van wat er daadwerkelijk is bespaard.

Gasverbruik Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Elektraverbruik Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Sheraton Amsterdam Airport Hotel

“Het doel van Sheraton is om voor 2020 wereldwijd een energiebesparing van 30% te realiseren. Met de besparing die Sprinx ons garandeert, zijn de vooruitzichten gunstig en hebben wij er het volste vertrouwen in dat wij ons doel gaan bereiken.”

Patrick Zeeuw, Director of Technical Services The Netherlands bij Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc.

Besparingen

15% Besparing
12.7% Elektriciteit
20.1% Gas
1 024 417 kg CO2

Meer weten over Leisure?

Ben je overtuigd van Leisure of wil je meer informatie? Bel ons dan op 010 - 225 06 00, vul het contactformulier in of stuur een mail.

Bel ons op +31 (0)10 225 06 00 of klik hier