Ricoh

Ricoh Bergen op Zoom

Logistics

Over Ricoh

Ricoh Company Ltd. is wereldwijd leverancier van producten en diensten op het gebied van IT & documentmanagement oplossingen. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn aanbod aan elektronische kantoorapparatuur zoals printers, faxmachines en kopieerapparaten.

Ricoh is zich bewust van zijn maatschappelijke waarde en heeft deze waarden dan ook verankerd in zijn bedrijfsstrategie. Elke drie jaar worden er nieuwe milieudoelstellingen gevormd waar de gehele Ricoh value chain zich aan dient te houden. Hierin staat onder meer dat het concern zich de komende periode vooral gaat richten op het verminderen van de afvalproductie, het waterverbruik en de CO2-uitstoot in de productiecyclus, het salesproces en het distributieproces.

Onze uitdaging

Ricoh Europe SCM B.V. schakelde de hulp in van Sprinx om bij te kunnen dragen aan de energiebesparing. Het verzoek was de energieconsumptie in het distributiecentrum in Bergen op Zoom te verlagen. In dit zeven voetbalvelden grote warehouse wordt de assemblage verzorgd van Ricoh-producten die naar de Europe, Middle-East and Africa (EMEA) regio wordt gedistribueerd. In het warehouse werd gebruik gemaakt van gasgestookte heaters. Na een technische opname door Sprinx bleek dat er gegarandeerd minimaal 25% bespaard kon worden met het Vickers EMS. Het systeem zou zich in 1 stookseizoen terugverdienen.

Sprinx installeerde er in september 2013 het Vickers EMS in tien verschillende zones, verspreid over drie hallen. Hier was het mogelijk om de heaters met elkaar te koppelen, waardoor het systeem met 10 diagnostic outstations 40 heaters kan aansturen.

Gasverbruik Ricoh Bergen op Zoom

Significante energiereductie

In één stookseizoen heeft het Vickers EMS voor Ricoh 53% gas bespaard ten opzichte van het verbruik vóór de installatie. Sprinx corrigeert het energieverbruik aan de hand van graaddagen, om aan te tonen hoeveel het Vickers EMS daadwerkelijk heeft bespaard. Vanwege de zachte winter van 2013 is dit percentage bijgesteld naar 39% - dit is alsnog ruim boven de gegarandeerde besparing! Bovendien is de terugverdientijd van het systeem teruggebracht van 1 jaar naar 7 maanden. Tegelijkertijd is Ricoh’s CO2-footprint afgenomen met ruim 85.000 kg, wat overeenkomt met de groei van ruim 4.000 bomen.

NB: Omdat het verbruik van de heaters weersafhankelijk is, corrigeert Sprinx de besparing op basis van de gemiddelde buitentemperatuur van de betreffende periode, de zogeheten graaddagen. Dat geeft een realistisch beeld van wat het Vickers EMS daadwerkelijk heeft bespaard.

“Het Vickers EMS heeft absoluut bijgedragen aan onze milieudoestelling met betrekking tot het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien heeft het systeem ons grotere besparingen gebracht dan gecalculeerd: we hebben binnen één stookseizoen de investering terugverdiend!”

Pieter-Jelle van Dijk, Director Operations Ricoh Europe SCM B.V.

Besparingen

39% Besparing
47.606 m3 Gas
85.695 kg CO2
0.59 jaar Terugverdientijd

Meer weten over Logistics?

Ben je overtuigd van Logistics of wil je meer informatie? Bel ons dan op 010 - 225 06 00, vul het contactformulier in of stuur een mail.

Bel ons op +31 (0)10 225 06 00 of klik hier