Logistiek dienstverlener

Vickers EMS

Over de logistiek dienstverlener

Sprinx is eind 2014 de samenwerking aangegaan met een van ’s werelds grootste spelers binnen de logistieke sector – in de Benelux zijn er zeven locaties (waarvan vijf warehouses). De sites bieden een breed scala aan diensten zoals opslag, distributie en Value Added Services, o.a. het labelen en inpakken van producten.

De organisatie is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu en de samenleving, en is zeer begaan met het beperken van haar ecologische voetafdruk. Dit uit zich in het feit dat er, ter verbetering van de luchtkwaliteit, al flink is geïnvesteerd in een zuiniger wagenpark waardoor de schadelijke uitstoot van de wagens teruggedrongen wordt. Daarnaast moet de implementatie van energiebesparingssystemen het gas-, elektra- en waterverbruik van de warehouses terugdringen en verduurzamen.

Onze uitdaging

Het concern wilde graag inventariseren hoeveel gas het Vickers EMS voor hen kon besparen. Derhalve kregen wij de opdracht bij alle locaties in Nederland technische opnames te doen om de besparingen op gas, reductie CO2-uitstoot en de terugverdientijden in kaart te brengen.

Twee warehouses in Zuid-Holland en Limburg bleken zeer geschikt voor de installatie van het Vickers EMS. In de hallen, met een grootte van respectievelijk 9.750 m2 en 30.000 m2, hangen in totaal 3 om 10 gasgestookte heaters. In december 2014 en februari 2015 heeft Sprinx aldaar twee Vickers systemen geïnstalleerd. Met de Sprinx besparingsgarantie is de terugverdientijd voor beide locaties gecalculeerd op 1,6 jaar.

Enorme besparingen behaald sinds implementatie

Dankzij het Vickers EMS worden de heaters van de locaties nu intelligent aangestuurd om warmte optimaal te benutten en gas te besparen. Met beide Vickers systemen heeft Sprinx sinds de installatie al een besparing van 52% gerealiseerd. Voor de locatie Zuid-Holland komt dit neer op 41% en voor de locatie Limburg op maar liefst 62%, na graaddagencorrectie. Dit betekent dat er in totaal ruim 32.700 m3 gas is bespaard.

Gasverbruik met Vickers - locatie Zuid-Holland

Gasverbruik met Vickers - locatie Limburg

Deze resultaten hebben ervoor gezorgd dat men het Vickers EMS verder wil uitrollen binnen de mondiale organisatie.

Het systeem is inmiddels ook op een locatie in Flevoland en in Dublin, Ierland geïnstalleerd. Bovendien zijn we gestart met de eerste inventarisaties in een van de 24 hallen van het concern in Duitsland.

NB: Omdat het verbruik van de heaters weersafhankelijk is, corrigeert Sprinx de besparing op basis van de gemiddelde buitentemperatuur van de betreffende periode, de zogeheten graaddagen. Dat geeft een realistisch beeld van wat het Vickers EMS daadwerkelijk heeft bespaard.

"Afgelopen winter heeft Sprinx het Vickers EMS in enkele logistieke warehouses binnen ons concern in Nederland geïnstalleerd. We hebben inmiddels over de eerste meet- en vergelijkperiode gemiddeld zo’n 50% bespaard op ons gasverbruik, waarmee de contractueel gegarandeerde besparingen van 25% al ruim overtroffen zijn! Sprinx ontzorgt en wij lopen geen risico. We zijn zeer te spreken over dit product en de service vanuit Sprinx en hebben de intentie om uitbreiding, zowel nationaal als internationaal, te onderzoeken!”

Manager Facility & Procurement

Besparingen (t/m Q3 2015)

Zuid-Holland Limburg  
41% 62% Besparing
12.480 m3 20.179 m3 Gas
22.214 kg 35.919 kg CO2
1.59 jaar 2.15 jaar Terugverdientijd

Meer weten over Vickers EMS?

Ben je overtuigd van Vickers EMS of wil je meer informatie? Bel ons dan op 010 - 225 06 00, vul het contactformulier in of stuur een mail.

Bel ons op +31 (0)10 225 06 00 of klik hier