26 Maritim hotels overgestapt op Cheetah: energiekosten met 50% gedaald

22-06-2017 | Airconditioners hebben een gelijkwaardig principe: de ventilatie geschiedt automatisch en is vraaggestuurd. Het Cheetah systeem van Sprinx werkt ook op deze manier. In grote keukens draait de ventilatie dag en nacht, zelfs als er geen kookactiviteit is. Door het installeren van sensoren, detecteert Cheetah de hoeveelheid rook en stoom die vrijkomt tijdens het koken en stelt automatisch de snelheid van de ventilatiemotoren in op het gewenste niveau. Alleen tijdens werkelijke kookactiviteit draait de ventilatie op maximale kracht. Omgekeerd, bij weinig kookactiviteit, stelt Cheetah de afzuigventilator naar beneden bij zodat er geen energie wordt verspild.

Het Maritim Hotelgesellschaft gebruikt dit systeem nu in bijna alle Maritim hotels in Duitsland. De keukenventilatie is een van de meest energie-intensieve systemen in grote keukens. Cheetah zorgt ervoor dat deze systemen energie besparen door middel van optische en thermische sensoren. Het energieverbruik van de keukenventilatie is in Maritim hotels met maar liefst 50% gereduceerd. In totaal wordt er jaarlijks zo'n 2 miljoen kWh bespaard.

Bespaar energie en kosten met Cheetah

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij Maritim Hotels. Al jaren heeft de hotelketen een milieurichtlijn die energie-efficiëntie stimuleert. Als onderdeel van deze optimalisatie werd het Cheetah systeem in 2015 in zeven hotels geïnstalleerd en 2016 in nog eens 19 hotels.

De toekenning van de orders is zeker te wijten aan de kwaliteit van het systeem, maar ook aan de goede dienstverlening van Sprinx. Ulrich Geilen, Energy Manager bij Maritim Hotelgesellschaft, zegt: "Het Cheetah systeem heeft aanzienlijke besparingen geboekt en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het behalen van onze Fair Play-doelstellingen. Sprinx heeft ook zeker gescoord met zijn betrouwbare klantenservice."

Het gebruik van een vraaggestuurd regelsysteem bespaart niet alleen op het elektriciteitsverbruik. Dankzij het lagere luchtvolume wordt er minder geconditioneerde lucht geleverd, wat resulteert in extra besparingen op verwarmings- en koelkosten. De installatie vindt plaats na een zorgvuldige technische opname op locatie. Tijdens de installatie worden geldige VDI-richtlijnen en DIN-normen nageleefd. De sensoren die Cheetah gebruikt zijn speciaal ontworpen voor de grote keukens, dat wil zeggen uitgerust met roestvrijstalen behuizing en afgeschermde kabels.

Terugverdientijd bijna een jaar

Het Maritim Hotel Düsseldorf is het grootste conferentiehotel in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het biedt directe toegang tot de luchthaventerminal en beschikt over 533 kamers en suites. In februari 2015 is Cheetah in de open bistrokeuken en in de hoofdkeuken geïnstalleerd. De ventilatie van de open keuken in het restaurant moest zorgvuldig worden aangepast door Sprinx om eventuele geuroverlast voor de gasten te voorkomen.

Bovendien moesten de toe- en afvoerventilatie optimaal worden gesynchroniseerd om een lichte vacuümdruk te creëren richting de lobby. Het elektriciteitsverbruik daalde met meer dan 70% en het verwarmingsverbruik met bijna 33%. Het systeem was terugverdiend in minder dan een jaar. Johann Prokscha, Technisch Directeur Maritim Hotel Düsseldorf: "De installatie is goed verlopen. We zijn zeer tevreden over de besparingen die we hebben behaald."

Best verkochte retrofit systeem

Niet alleen Maritim vertrouwt op deze retrofit, maar ook andere toonaangevende hotelketens hebben besloten om het duurzaamheids- en kostenbesparingsconcept van Cheetah te gebruiken. Cheetah is momenteel het meest verkochte retrofit systeem voor keukenventilatie in Duitsland. Cheetah kan in alle bestaande en nieuwe grote keukens geïnstalleerd worden, waardoor het energieverbruik onmiddellijk na installatie verminderd, met als gevolg dat de lopende kosten ook per direct dalen.

Aangezien het installatiewerk 's nachts wordt uitgevoerd, worden de keukenactiviteiten niet onderbroken. Het systeem is verbonden met bestaande frequentieregelaars. Als een installatie nog geen frequentieregelaars heeft, worden deze mee geïnstalleerd als onderdeel van de Cheetah installatie. Cheetah kan geïntegreerd worden in alle bestaande gebouwbeheersystemen (GBS).

Maritim Hotels